Najbolja i najgora hrana za kožu

Najbolja i najgora hrana za kožu

Na koži se sve vidi!

Hrana je neophodna, u to nema sumnje. Međutim, što ako neke namirnice narušavaju vašu figuru, kožu i zdravlje? Također trebate znati da koža uvijek govori o zdravlju cjelokupnog organizma. Zdrava koža znači i zdrav organizam!

Izgleda da ono što vam se nalazi na tanjuru određuje koliko će vaša koža biti zdrava, koliko mlado ćete izgledati i koliko će ten biti čist.

Naravno da genetika i određeni faktori na koje ne možemo utjecati mogu igrati važnu ulogu, ali male promjene u vrsti namirnica koje konzumirate mogu značajno pomoći. S pravim odabirom namirnica možete poboljšati zdravlje i izgled kože, a stručnjaci ističu hranu koja je najbolja, kao i onu koja je najgora za njegu kože.

Najbolja hrana

Jogurt

Jogurt sadrži vitamin A koji je važan za zdravlje kože. Konzumirajte niskomasne ili nemasne vrste jogurta bez dodanih šećera jer ćete na taj način unositi veliku količinu proteina i vitamina. Ojačat ćete imunološki sustav, a vaša koža će postati lijepa.

Pripazite s konzumiranjem mlijeka jer se pokazalo da mlijeko može potaknuti stvaranje prištića i akni zbog šećera koje sadrži. Mlijeko slobodno konzumirajte, ali u umjerenim količinama.

Borovnice

Hrana bogata antioksidansima, kao što su borovnice, ima odličan učinak na kožu. Antioksidansi će smanjiti broj slobodnih radikala koji oštećuju stanice kože. Borovnice su odličan izbor jer sadrže antioksidansa više od bilo koje druge vrste voća ili povrća, zbog čega će spriječiti i prijevremeno starenje kože.

Losos

Ribe koje su bogate omega 3 masnim kiselinama mogu znatno poboljšati zdravlje cjelokupnog organizma, pa tako i kože. Losos sadrži veliku količinu omega 3 masnih kiselina, koje stvaraju zaštitnu membranu oko stanica tijela. Što je membrana jača, stanice su u mogućnosti zadržati veću količinu vode, a koža izgleda ljepše i mlađe.

Bademi

Bademi su bogati vitaminom E i mononezasićenim mastima koje snižavaju kolesterol, a stanične membrane čine jakima i otpornima. Bademi su odličan izbor za lijepu i zdravu kožu.

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće je odličan izvor antioksiadansa koji pomažu kod obnavljanja stanica, a usporavaju rast stanica raka. Daje koži mladenački izgled, sjaj i sprječava prijevremeno starenje. Također je bogat luteinima, vlaknima, kalijem i folnom kiselinom koje obnavljaju oštećenja kože uzrokovanima sunčevim zrakama i drugim štetnim faktorima.

Najgora hrana

Bijeli kruh

Bilo koja namirnica koja ima visoki glikemijski indeks (tjestenina, bijeli kruh) može uzrokovati stvaranje akni i prištića. Jedite kruh od cjelovitih žitarica jer sadrži antioksidanse koji imaju protuupalno djelovanje.

Sol

Sol uzrokuje naoticanje tkiva, zbog čega vaša koža može izgledati nezdravo. Sol u velikim količinama stvara plodne uvjete za nastanak akni. Kako bi vaša koža postala ljepša i zdravija, svakako smanjite unos soli, a pri tome morate paziti i na unos soli putem konzumiranja prerađenih namirnica (sir, naresci, konzervirano povrće).

Slatkiši

Puni su šećera koji oštećuju kolagen i elastin, vlakna koja su koži potrebna da ostane lijepa i zdrava. Tako će slatkiši uzrokovati stvaranje bora, promjene u boji kože, akne, isušivanje kože, a koža također može postati opuštena, zbog čega izgleda starije nego što stvarno jest.

Alkohol

Iako zapravo nije hrana, alkohol uzrokuje dehidraciju svake stanice vašeg tijela, uključujući stanice kože, zbog čega dolazi do nastanka prištića i akni, a koža izgleda starije i umorno.