Bez obzira na to o kojoj je tehnici masaže riječ, njezin učinak mora biti tjelesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanje zdravlja. Ime joj potječe od arapske riječi massa što znači dodir (eng.touch). Izazvani dodirom, milijuni receptora u koži šalju signale mozgu koji reagira poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Upravo zato masaža snažno djeluje na živčani sustav jer smiruje nervozu i smanjuje razinu štetnih (stresnih) hormona u organizmu.

Pozitivno djelovanje

Masažom se poboljšava krvotok, iz lojnih i znojnih žlijezda istiskuju se sekreti, smanjuju se potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava se izmjena tvari, tj. ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava oksigenacija tkiva i otjecanje limfe, zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija te izgleda zdravije i mladenačkije.

O stanju mišića, koji pokreću naše tijelo, uvelike ovise držanje i izgled. Masaža utječe na njih tako da se rastežu i skupljaju, pa postaju čvršći, a ujedno i opušteniji, jer masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koje dovode do grčeva i bolova u mišićima. Uz to, masaža potiče i olakšava probavu te predstavlja veliku pomoć kao nadopuna, ali i jedan od načina tretiranja određenih stanja.

Različite tehnike – isti cilj

Masaža se može izvoditi ručno ili pomoću određenih aparata. Ona pomoću aparata nadopunjuje i podržava ručne metode, a može se koristiti i naizmjenično, ovisno o samom konceptu tretmana. Ovisno o potrebi i željama klijenta, masažom možemo tretirati cijelo tijelo ili samo pojedine djelove (parcijalna masaža).

Relax – nije potrebno naglašavati kolikom smo stresu izloženi svaki dan. Rješenje je opuštajuća masaža. Prilikom relax masaže koriste se različita eterična ulja, a umijeće terapeuta i dobre masaže leži u dobrom izboru eteričnih ulja čije mirisne note trebaju kod klijenta izazvati osjećaj ugode, probuditi njegova osjetila i biti u potpunosti prilagođene njegovim potrebama. Djelovanje eteričnih ulja utječe na naše emocije, poboljšava raspoloženje, a ljekovito djelovanje utječe na rad organa živčanog sustava i rad hormona.Cilj relax masaže je opuštanje, ljepota i osjećaj zadovoljstva samim sobom. Nakon ovakve masaže osjećat ćete se preporođeni.

Sportska – uz nju se često veže pojam jake i bolne masaže što u pravilu i jest, ali trebamo znati da ne mora biti nužno bolna nego je treba prilagoditi stanju klijenta. Ovom se tehnikom obrađuje cijelo tijelo, a krajnji joj je cilj postizanje duboke dekontrakcije, tj. opuštanja mišića.
Djeluje se na velike mišićne grupe s ciljem reaktivacije krvotoka, postizanja reorganizacije mišićnog tonusa i neuro-mišićne distenzije. Oslobađajući mišiće napetosti poboljšavamo mobilnost zglobova, a time omogućujemo normalnu funkciju određenih dijelova tijela. Učinak sportske masaže duboka je relaksacija, jer osim mišićne dekontrakcije dolazi i do stimulacije živčanog sustava praćenog osjećajem topline.

Medicinska – učinak klasične (medicinske) masaže postiže se kombinacijom tehnike laganog dodira, trljanja, gnječenja, lupkanja i trešnje. Masaža počinje laganim glađenjem mišića koje dovodi do opuštanja, a potom  se pokreti pojačavaju i pripremaju tijelo za jače postupke kojima se obrađuju svi dijelovi tijela. Vrlo je bitan i sam ambijent u kojem se masaža izvodi, koji treba odisati mirnoćom i skladom. Učinak masaže upotpunjuju mirisne esencije koje opuštaju duh i tijelo.

Anticelulitna – suvremeni način života , odnosno mnogo sjedenja malo bavljenja sportom i nezdrava prehrana koja se sastoji prvenstveno od fast food-a, pržene hrane, slatkiša i gaziranih pića, a nedovoljno vode uzela je danak i rezultirala bolešću modernog doba- celulitom. Iako se  anticelulitne masaže danas izvode različitim kozmetičkim uređajima i ručnim masažerima, ali ništa nije toliko učinkovito kao ruke stručnih masera koji najpreciznije razbijaju naslage celulita i masnog tkiva.Ova masaža najčešće se potpomaže raznim eteričnim uljima čija aroma i ljekovito djelovanje pomaže u postupku mršavljenja, kremama protiv celulita i za razbijanje masnih naslaga na bazi kofeina koji pomaže u izlučivanju tekućine te specijalnim abrazivnim sredstvima kojima se postiže efekt pilinga i time poboljšava cirkulacija. Masaža  je samo jedno od sredstava za borbu protiv ukorijenjenog celulita i masnih naslaga stoga ne možemo očekivati da će nam pomoći ako nastavimo nezdravo jesti i premalo se kretati.